Jó tudni

Mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, és ugyanúgy is kell alkalmazni őket mindenkire.
 Jó tudni  403    Cikk...
Több kisebb direkt fényforrás sokkal jobb egy szoba megvilágítására, mint egy 150 wattos izzó, amely a szoba közepén lóg. Ezenkívül még hangulatosabb is lesz a szobánk.
 Jó tudni  584    Cikk...
Jogod van részt venni közösséged művészetében és tudományában, és részesülni mindabból a jóból, ami ezekből származik. Amit íróként, művészként, tudósként teszel, annak védelmet kell élveznie, és meg kell kapnod a lehetőséget, hogy ezek hasznát élvezhesd.
 Jó tudni  411    Cikk...
Jogod van információhoz jutni. Ez azt jelenti, hogy rákérdezhetsz bármilyen információra, megismerhetsz és továbbíthatsz bármilyen információt, történjen az írásban, szóban, nyomtatásban, művészi vagy bármilyen más, általad választott formában. Ezt a jogodat csak akkor korlátozhatják, ha mások jogait vagy jó hírnevét sértenéd vele, illetve abban az esetben, ha az állam biztonsága, a közrend, a közegészség vagy a közerkölcs védelme érdekében szükséges
 Jó tudni  390    Cikk...
Büntetés szabható ki azokra, akik megtagadják az igazolvány bemutatását a rendőrség vagy a csendőrség munkatársainak kérésére. Ha valaki szóban sértegeti, csúnya szavakkal illeti a rendőrt, pénzbeli bírságot lehet alkalmazni ellene.
 Jó tudni  442    Cikk...
A mosógépek igazi áramzabálók. Csak teljesen telepakolva kapcsoljuk be őket. A modern mosógépeknél ugyan van fél funkció is, de ez szintén nem túl takarékos.
 Jó tudni  429    Cikk...
Jogod van orvosi ellátásban és gyógyító kezelésben részesülni, jogod van a tiszta ivóvízhez, a tápláló ételekhez és tiszta környezethez, hogy egészséges maradhass.
 Jó tudni  418    Cikk...
Akik ellenállnak vagy tetteikkel a rendőr (vagy más személyek) testi épségét, anyagi javainak biztonságát veszélyeztetik, a törvény értelmében megbilincselhetők. A rendőrségi szaknyelvben ezt kényszerítő eljárásnak, rendőri intézkedésnek hívják.
 Jó tudni  469    Cikk...
A polcokon a drágább árukat a legtöbb helyen szemmagasságban helyezik el. Ha lehajlunk, ott az olcsóbb árukat találjuk.
 Jó tudni  412    Cikk...
A törvény szabályt jelent. Mindenkire vonatkozik. A törvényt mindenkinek be kell tartani. A törvény előtt mindenki ugyanolyan.
 Jó tudni  423    Cikk...
Ha nem vagy megzavarodva, félreinformáltak.
 Jó tudni  428    Cikk...
Ha valaki bánt téged, jogod van elmenni egy másik országba, és azt kérni, hogy védjenek meg. Azonban elveszted ezt a jogodat, ha megöltél valakit, vagy ha te magad nem tartod be az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozát.
 Jó tudni  446    Cikk...
Jogod van a vallásodhoz. Jogod van a vallásodat megváltoztatni, és akár egyedül akár másokkal gyakorolni.
 Jó tudni  430    Cikk...
Az olyan termékeket, amelyeket az emberek gyakran keresnek, mint például a kávé filter, általában eldugott helyekre rakják, hogy csak hosszas keresgélés után lehessen megtalálni és közben az ember szinte az egész boltot bejárja, amíg megtalálja őket.
 Jó tudni  431    Cikk...
Jogod van ahhoz, hogy birtokolj dolgokat, és megfelelő ok nélkül ezeket senki sem veheti el tőled.
 Jó tudni  420    Cikk...
Az állam elismeri bármely személy jogát az egészséges és ökológiailag kiegyensúlyozott környezethez. Ugyanakkor neked is kötelességed a környezet védelme.
 Jó tudni  411    Cikk...
Tilos a magánéleteddel, a családoddal, a lakásoddal vagy a levelezéseddel kapcsolatban önkényesen vagy törvénytelenül beavatkozni, a becsületed vagy a jó hírneved ellen jogtalanul fellépni. Az állandó lakhely és a lakás sérthetetlen. Senki sem hatolhat be vagy tartózkodhat az állandó lakhelyeden vagy a lakásodban a te engedélyed nélkül. A levelek, a táviratok, más postai küldemények, a telefonbeszélgetések és a többi törvényes közlési eszköz titkossága sérthetetlen
 Jó tudni  488    Cikk...
Senkinek nincs joga ahhoz, hogy téged rabszolgájaként kezeljen, és neked sem szabad senkit rabszolgáddá tenned.
 Jó tudni  403    Cikk...
Jogod van ahhoz, hogy dolgozz, hogy szabadon megválaszd a munkádat, és hogy fizetést kapj, amiből eltarthatod a családodat. Ha egy férfi és egy nő ugyanazt a munkát végzik, ugyanakkora fizetést kell kapniuk. A dolgozó embereknek joga van összefogni és megvédeni érdekeiket.
 Jó tudni  387    Cikk...
A társadalomnak, amiben élsz, segítenie kell neked a fejlődésben és abban, hogy jól kihasználd a lehetőségeket (kultúra, munka, társadalmi jólét), amiket megkapsz te és hazádban élő minden férfi és nő.
 Jó tudni  397    Cikk...

Please publish modules in offcanvas position.