Jó tudni

Jogod van ahhoz, hogy születéskor nevedet bevezessék az anyakönyvbe, és hogy állampolgárságod legyen. A román állampolgárság nem vonható vissza azoktól, akik születésük révén szerezték meg azt.
 Jó tudni  515    Cikk...
Jogod van hozzá, hogy a törvény védelmét kérd, ha valaki jó hírnevedet próbálja megsérteni, megfelelő ok nélkül be akar lépni a házadba, ki akarja nyitni a leveleidet, zaklatni akar téged vagy a családodat.
 Jó tudni  498    Cikk...
Jogod van ahhoz, hogy megbízható információkhoz juss a tömegtájékoztatás révén. A televízió, a rádió, az újságok és az internet számodra érthető módon is kell hogy tájékoztasson, és nem terjeszthet számodra ártalmas tartalmakat.
 Jó tudni  449    Cikk...
Tilos a magánéleteddel, a családoddal, a lakásoddal vagy a levelezéseddel kapcsolatban önkényesen vagy törvénytelenül beavatkozni, a becsületed vagy a jó hírneved ellen jogtalanul fellépni. Az állandó lakhely és a lakás sérthetetlen. Senki sem hatolhat be vagy tartózkodhat az állandó lakhelyeden vagy a lakásodban a te engedélyed nélkül. A levelek, a táviratok, más postai küldemények, a telefonbeszélgetések és a többi törvényes közlési eszköz titkossága sérthetetlen
 Jó tudni  573    Cikk...
Jogod van részt venni hazád politikai ügyeiben. Akár úgy, hogy te magad is a kormányzathoz tartozol akár úgy, hogy azokat a politikusokat választod, akiknek gondolatai megegyeznek a tieiddel. A kormányok hatalmát rendszeres választások biztosítják, és ezeknek a választásoknak titokban kell történnie. Jogod van szavazni, és minden szavazatnak egyenlően kell számítania. Ugyanúgy jogod van a közszolgálatra, mint mindenki másnak.
 Jó tudni  488    Cikk...
Jogod van információhoz jutni. Ez azt jelenti, hogy rákérdezhetsz bármilyen információra, megismerhetsz és továbbíthatsz bármilyen információt, történjen az írásban, szóban, nyomtatásban, művészi vagy bármilyen más, általad választott formában. Ezt a jogodat csak akkor korlátozhatják, ha mások jogait vagy jó hírnevét sértenéd vele, illetve abban az esetben, ha az állam biztonsága, a közrend, a közegészség vagy a közerkölcs védelme érdekében szükséges
 Jó tudni  478    Cikk...
Egészen addig ártatlannak számítasz, amíg ki nem derül, hogy bűnös vagy. Ha megvádolnak egy bűnténnyel, mindig jogod van megvédeni magad. Senkinek nincs joga elítélni és megbüntetni téged olyasmiért, amit nem követtél el.
 Jó tudni  503    Cikk...
Senkinek nincs joga ahhoz, hogy téged rabszolgájaként kezeljen, és neked sem szabad senkit rabszolgáddá tenned.
 Jó tudni  497    Cikk...
Jogod van azt gondolni és hinni, amit akarsz, jogod van a vallásodat gyakorolni, ebben a szülők és a törvényes képviselők adnak neked iránymutatást. A gondolatok, a vélemények, akárcsak a vallásos hitek szabadsága semmilyen formában nem korlátozható. Senki sem kényszeríthető valamely vélemény elfogadására vagy a meggyőződésével ellenkező egyházhoz, vallási mozgalomhoz való csatlakozásra
 Jó tudni  534    Cikk...
Egy munkanap sem lehet túl hosszú, mert mindenkinek joga van a pihenéshez, és ahhoz, hogy rendszeresen fizetett szabadságra mehessen.
 Jó tudni  515    Cikk...
Jogod van orvosi ellátásban és gyógyító kezelésben részesülni, jogod van a tiszta ivóvízhez, a tápláló ételekhez és tiszta környezethez, hogy egészséges maradhass.
 Jó tudni  503    Cikk...
Az emberi jog minden embernek születésétől fogva jár. Minden ember rendelkezik jogokkal.
 Jó tudni  744    Cikk...
Jogod van iskolába járni, és mindenkinek iskolába is kell járnia. Az elemi iskolának ingyenesnek kell lennie. Lehetőséget kell kapnod, hogy szakmát tanulj, hogy addig folytasd tanulmányaidat, ameddig csak akarod. Kell, hogy az iskolában fejleszteni tudd a képességeidet, és olyan oktatásban kell részesülnöd, hogy másokkal együtt fejlődhess. Ez nem függ attól, hogy ők milyen nemzetiségűek, milyen vallásúak vagy melyik országból jöttek. Szüleidnek joguk van eldönteni, hogy mit és hogyan tanítsanak neked az iskolában.
 Jó tudni  541    Cikk...
Ha bíróság elé kerülsz, az eljárásnak nyilvánosnak kell lennie, és nem szabad, hogy az embereket, akik ítéletet hoznak feletted, bárki befolyásolja.
 Jó tudni  471    Cikk...
Attól fogva, hogy valaki teljes jogúvá válik, joga van megházasodni és családot alapítani. Ebben sem bőrszíned, sem az, hogy melyik országból jöttél vagy az, hogy milyen vallású vagy, nem jelenthet akadályt. A férfiaknak és nőknek megegyező jogai vannak akár házasok, akár elváltak. Senki sem kényszeríthet egy embert házasságra. Hazád kormányának meg kell védenie téged és családtagjaidat.
 Jó tudni  519    Cikk...
A síruhát vegyük meg tavasszal, a kempingsátrat ősszel, így rengeteg pénzt takaríthatunk meg. Szezon végén ugyanis általában nagy kiárusításokat tartanak, amikor olcsóbban juthatunk a termékekhez. Autókat és technikai berendezéseket akkor érdemes venni, mielőtt az új modellek a piacra kerülnének.
 Jó tudni  549    Cikk...
A társadalomnak, amiben élsz, segítenie kell neked a fejlődésben és abban, hogy jól kihasználd a lehetőségeket (kultúra, munka, társadalmi jólét), amiket megkapsz te és hazádban élő minden férfi és nő.
 Jó tudni  474    Cikk...
Senkinek nincs joga kínozni téged.
 Jó tudni  465    Cikk...
Minden téged érintő kérdésben szabadon kinyilváníthatod a véleményed; 10 éves korodtól minden adminisztratív és jogi döntés előtt jogod van ahhoz, hogy meghallgassanak. Fontos megjegyezni, hogy vannak esetek, amikor ugyan meghallgatják a véleményed, de a szüleid, a nevelőid, az állami szervek vagy a bíróság nem hoz olyan döntést, amilyent te szeretnél. Ez azért van, mert más tényezőket is figyelembe kell venniük, amikor egy veled kapcsolatos kérdésben döntenek.
 Jó tudni  479    Cikk...
A háztartási gépek közül számos várakozó állásban van egész nap. De az ilyen üresjárat alatt a tévé, a videó, a hifi torony és a vezeték nélküli telefon évente akár 440 kw/órát is elpocsékolhat. Dugja a stand by funkciós berendezéseket egy kapcsolóval felszerelt elosztóra, és ha elhagyja a lakást, egy mozdulattal kapcsolja ki őket.
 Jó tudni  645    Cikk...

~ több mint 40.000 bejegyzés ~

~  demo oldal, fejlesztés alatt ~
~  számtalan kép és cikk csak illusztrációs jellegű ~

 

 hogy...


# nevess # inspirálódj # fejlődj


 

 célunk egy életképes online felületet létrehozása, mely tovább közli megörökölt értékeinket, gondolatainkat, legyen az

~ közmondás ~ idézet ~ tény ~ egy jó tanács ~ tipp ~ vicc ~ kérdés ~ mém ~ vers ~
~ kép vagy videó ~ régi vagy új ~ szép vagy nyers ~

 

E-mail: [email protected]

 

rövid bejegyzések tízezreit gyűjtöttük össze, majd rendszereztük, hogy

 

...a főoldal releváns napi üzenet legyen számodra

 

...a hírfolyam pedig véletlenszerűen frissüljön minden megtekintésnél...

 

-----------------------------------------------------------------
Köszönet | Felhasználási feltételek | Adatkezelés

~  demo oldal, fejlesztés alatt ~
~  számtalan kép és cikk csak illusztrációs jellegű ~